Voor de bevolking van Europa is er een veel meer tijds gebonden beeld. Gedurende de tweede wereld ontstond het idee "Nooit meer oorlog". Op 24 oktober 1945 ontstond officieel de Verenigde Naties. De Navo ontstond 4 April 1949. Er werden verdragen tussen allerlei landen gesloten (Vooral die aan elkaar grensden) en de mensen begonnen Europa te verkennen. Maar tussen de verschillende landen zijn grenzen en iederland heeft zijn eigen munt. Toen ontstond het idee om Europa één te maken, alle grenzen tussen de lidstaten op te heffen en een munt te creeren. De Euro werd ingevoerd op 1 Januari 2002 in 15 Landen en nu zijn dat er 22.
Met het opheffen van de grenzen ontstond ook het idee van vrij verkeer van wonen, werken en handel tussen de lidstaten. Dit vrije verkeer van wonen en werken lijkt op zich handig als het om prive zaken gaat (huwelijk) maar word problematiser als het om zuiver economische en financiele motieven gaat.
De belangrijkste bron van de veranderingen binnen Europa zijn het vrije verkeer van handel, geld, de open markt en globalisering in het algemeen. De belangrijkste drijfveer hier is, om iedereen een kans te maken om te produceren (open offerte) en daar te maken waar het het goedkoopste is. In zekere mate geldt de leuze hoe goedkoper hoe beter. Als je het zuiver financieel bekijkt is dat goed voor de eigenaren (aandeelhouders) van de bedrijven die meer winst maken en voor de mensen in de lage loon landen die nu werk krijgen, maar zeer nadelig voor de mensen die werkeloos worden. Het gevolg is dat er bij de mensen uitgaande in het begin van een zekere euforie ten voordele van Europa nu een grote mate van wantrouwen ontstaat ten nadelen van Europa.
Maar er zijn nog andere redenen die dit wantrouwen versterken. Ten gevolge van het verplaatsen van de produktie en tegengevolge van de uitbreiding van de lidstaten ontstaat er een een veel grotere noodzaak en reden om daar naar toe te gaan waar er werk is. Dit kan ook leiden tussen spanningen tussen de mensen onderling.
Terug naar mijn start pagina: Inhoud van dit document