Nicolaas Vroom

Licht Donker Interferentie

Back

Nicolaas Vroom

Licht Donker Interferentie

Acryl and Oil on canvas
60 by 30 cm
For the text in English select: English
Für den Text auf Deutsch wählen Sie: Deutsch

Het bovenstaande schilderij stelt een soort lichtverschijnsel voor, dat ik, voor zover ik mij het kan herinneren, hoogstwaarschijnlijk heb waargenomen in het hotel "Austria am See" Sparkassegasse 1 in Gmunden in Oostenrijk toen ik ongeveer 13 jaar oud was in 1955.
Het lichtverschijnsel zag ik in mijn hotel kamer toen ik s'ochtends rond 8 uur wakker werd.
Het schilderij bestaat uit 3 delen:

 1. Het rechter deel bestaat uit een beeld met verticale lijnen. Het stelt een afbeelding op een muur van mijn slaapkamer voor. Normaal zou je verwachten, als het licht van de zon zou komen, dat dit een helder vlak was, maar dat was het niet. In het vlak zaten duidelijk verticale lijnen. Dit verbaasde mij. Hoe kwam dat.
 2. Toen ik naar links keek zag ik dat het licht afkomstig was, door een spleet tussen de beide gordijnen bij het raam. Ik liep naar het gordijn en, dat herinner mij nog goed, toen ik vlak bij het gordijn kwam zag ik alleen hel zon licht en kon ik niks buiten zien.
  Op het midden deel van schilderij staat de spleet ook die een egale gele kleur heeft.
  Op het midden deel staat ook het gordijn. Voor zover ik mij het kan herinneren was het gordijn een helemaal zwart vlak. De verticale plooien op het schilderij, de golven, zijn een vrije interpretatie van de kunstenaar.
 3. Daarna opende ik de twee gordijnen en keek naar buiten. Wat ik toen zag staat op het linker deel. Het is een beeld van een deel van het meer, waaraan het hotel lag, van uit het raam. De lezer moet goed begrijpen dat ik eigenlijk recht tegen de zon in keek, waarbij ik de zon zelf niet zag.
  Het uitzicht bestaat uit 3 delen, 3 vlakken: Het oppervlak van het water. Een egale donker groene heuvel aan de overkant van het meer en een egale blauwe lucht. Meer herinner ik mij niet.
  Echter er was nog iets en dat scheen mij heel belangrijk. Op het oppervlak zag ik ongeveer 1000 lichtpuntjes, 1000 schitteringen, weerkaatsingen van het zon licht. Deze licht puntjes ontstaan volgens mij vooral door kleine golfjes op het oppervlak van het water door de wind. Door vleugjes wind. Hier moet de verklaring liggen dat ik lijnen zag in de afbeelding tegen de muur.
Hier eindigt de beschrijving van het natuurverschijnsel.
Maar toch niet helemaal. Ik bleef mij afvragen hoe kan dit.

Op de middelbare school leerde ik dat je een dergelijk interferentie patroon kunt krijgen door je duim en je wijsvinger te gebruiken. Je maakt dan als het ware met je duim en wijsvinger de letter O, maar net niet dat de twee vingers elkaar aanraken, zodat er een heel klein spleetje overblijft. Als je dan door dat spleetje naar buiten kijkt dan zie je de lijntjes
Als je er meer over wilt weten, kijk hier https://www.studocu.com/nl-be/document/universiteit-hasselt/fysica-schakel/conceptvragen-hoofdstuk-35/13266912

Later aan de universiteit leerde ik dat er zogenaamde interferentie patronen bestaan. Zulke patronen ontstaan onder andere, als je twee stenen tegelijk in het water laat vallen. Iedereen heeft denk ik wel eens gezien dat als je een steen in het water laat vallen er golven ontstaan. Die golven beginnen op de plaats waar de steen het water raakt en breiden zich dan, in circles, naar buiten uit. Als je nu twee stenen gebruikt, veroorzaakt ieder steen een golven patroon van ringen en waar die ringen elkaar raken krijg je een interferentie patroon.

Maar dit is nog niet het einde van het verhaal.
Wat ik op het ogenblik probeer uit te zoeken is waar precies in Oostenrijk ik verschijnsel heb gezien, vast te stellen of je het nog steeds kunt zien en er een foto van maken. In tweede instantie om te kijken of het aantal interferentie lijnen altijd hetzelfde is, het of het patroon van lichtschittering van de weerkaatsing van het water enige invloed heeft en de stand van de zon. Dit is belangrijk voor de hoek van weerkaatsing van het zon licht
Ik hoop dat het lukt.

Wat maakt het interferentie patroon op de muur zo interessant is dat het zo groot is.

Voor een technische discussie (in het Engels) over interferentie patronen in het algemeen lees dit briljante document door Prof. Frits Zernike:
https://www.science.org/doi/10.1126/science.121.3141.345 Origineel artikel
https://www.nobelprize.org/uploads/2018/06/zernike-lecture.pdf Volledig artikel. A.u.b, lees het bovenste deel van pagina 240 zorgvuldig en 'inhaleer' de vreugde van de wetenschap.

https://pure.rug.nl/ws/portalfiles/portal/76096528/3176_1.pdf Lees het begin.