Europa

Literatuur

Dit document bespreekt het artikel Weinig onderwerpen leiden de laatste jaren tot zulke heftige debatten als Europa in de Telegraaf van 17 Mei 2014 door Jaap van Duijn
Voor meer recensies in de Telegraaf en NRC kies dit Economie, Banken, Pensioenen en de Crisis

In het begin van het artikel staat:

In een land dat tientallen jaren als zeer pro_Europees bekendstond, zijn de scepsis en de argwaan over de EU sinds de eeuwwisseling ieder jaar verder toegenomen. Wat is er fout geaan.
Het begrip Europees voor 1990 en na 2010 zijn bijna niet met elkaar te vergelijken. Voor 1990 als je over Europa sprak je over landen en over reizen naar die landen. Handel en emmigratie/ immigratie was zeer gering. Na 2010 is dat beeld totaal veranderd.
Een belangrijke reden om tot een verenigd Europa te komen was vooral het ongemak om geld te wisselen en het wachten aan de grens.
Wie in het centrum van de macht zit wil altijd meer. Meer landen bij de EU, meer regels, meer economische integratie. Het eind is een politieke unie, die buiten het Europese establishment verder niemand wil.
Deze zin kort samengevat ruikt naar populisme: Een probleem eenzijdig van een kant belichten. Zwart wit
Een belangrijk probleem van sommige mensen is dat ze geen kritiek willen horen. Dit komt deste vaker voor als je eigen salaris / bonus afhangt van het werk dat je doet.
Kijk bij Schotten versus verenigd koninkrijk, Catalonie en Spanje, Zuid Tirol en Italie, Vlamingen en Walen, dromen eurofielen over een federaal Europa. Hoe langer je in Brussel zit, hoe verder je kennelijk van de realiteit af komt.
Het is niet alleen een probleem van Brussel maar ook van bijna alle politieke partijen die je een te rooskleurig beeld van Europa voorstellen. Daarnaast is er nog het probleem van Handel en Concurentie in het algemeen.
De eerste fout was de introductie van de euro en dan vooral de beslissing over de landen die tot de eurozone mochten toetreden.
Het invoeren van de Euro op zich was niet slecht. Velen geven de schuld aan de Euro. Het klopt dat na de Euro de prijzen stegen maar op zich is daar ook niets fout mee als alle prijzen en uitkeringen stijgen.
Het zelfde geldt ook als je de Euro afschaft. Dit zal ook geen grote schommelingen direct geven.
Terwijl de wereld economie na de crisis van 2009 herstelde en snel de eerste verliezen weer had ingelopen, belandde Europa in de eurocrisis van 2011 die met reden zo heette.
De crisis van 2011 was geen crisis van de euro maar eerder een monetaire crisis, een crisis van de banken, een economische crisis. De oorzaak van de crisis was vooral een crisis ten gevolgen van globalisering. Ten gevolge van het feit dat we nu een verenigd Europa zijn.
De werkeloosheid in de eurozone is nu 11.9% de hoogste van enig economisch blok.
DE werkeloosheid binnen Europa is nu 11.9%, maar dat komt niet door Europa. Dat komt vooral door de economie door de handel binnen Europa en door handel naar buiten Europa. Door het verplaatsen van de produktie naar de lage loon landen. Door het vrije verkeer binnen Europa.
In feite hebben de zuidelijke landen nu de Duitse mark als munt. Dat is op termijn onhoudbaar.
De realiteit is dat binnen Europa bijna alle produktie in Duitsland gebeurd. Dat is op termijn onhoudbaar.
Als iedereen een Foetsie tas wil en iedereen een Kwarts horloge dan gaat op den duur alle industrie in Spanje kapot.
Als in Spanje er reclame is als: "Koop: Made in Spain" dan is daar niks mis. De spanjaarden moeten dat vooral doen ook als de kwaliteit wat minder is want het is een stimulans voor de werkgelegenheid.
Het recht voor ieder land (regio) binnen en buiten Europa is een balans tussen invoer en uitvoer van alle goederen, diensten, kapitaal en mensen.
Er is een uitzondering en dat zijn de generieke geneesmiddelen. In zekere zin kan alleen de oorspronkelijke producent bedrijven in andere landen opzetten waar goedkopere geneesmiddelen gemaakt worden (100% voor en door de lokale bevolking) die identiek zijn als het land van herkomst want bij de produktie van generieke geneesmiddelen gaat het niet alleen om de samenstelling (wat een patent kan zijn) maar om alle parameters die bij de produktie in aanmerking komen (wat geen patent hoeft te zijn).


Nabespreking
Geschreven: 22 Mei 2014

Terug naar mijn start pagina: Inhoud van dit document